´╗┐Inspirationbook

Assignment

The assignment is divided in two phases, the research phase and the executing end product.The Inspiration book is a handmade book that you as a fashion student compose from your collection in approximately 1/2 weeks. Both content and form will need to suit your own (now further developed) "professional" personality. Your personality and the subsequent choices and distinctive writing determine the product and your vision.

What did I learn?

  • I learned to carry out wide-ranging, in-depth, and relevant source research and to link the results of this research to fashion

  • I learned to analyze sources (image, text) in terms of their background and meaning.

  • I learned to make personal and content-motivated choices in image, text, material and design.

  • I learned how to make links between my choices and makes these choices explicit using words (introductions, captions) and images.

  • I learned how to be able to reflect critically on my own process and content, and to formulate personal learning aims in a self-evaluation document.

Confrontatie

Dit inspiratieboek gaat over confrontatie. Het boek is verdeeld in twee thema's. Het eerste deel gaat over dat de mens de confrontatie aangaat met zichzelf en constant op zoek is naar een eigen identiteit. Het tweede gedeelte gaat over de confrontatie met het milieu. Men is zich bewust geworden van het feit dat we niet langer op een onverantwoordelijke manier met deze aarde kunnen omgaan als we willen voortbestaan. Met dit boek wil ik u uitdagen om stil te staan bij deze twee onderwerpen en mee te denken aan een oplossing. Allebei de onderwerpen uit mijn inspiratieboek hebben een sterke connectie met mijzelf. Al een aantal jaar worstel ik met mijzelf als persoon, wat destijds (tot op de dag van vandaag) heeft geleid tot het slikken van antidepressiva. Uit eigen ervaring durf ik dan ook te zeggen dat het worstelen met je identiteit zwaar kan zijn. Dat het slecht gaat met de aarde daar ben ik me al langer dan vandaag van bewust, ik probeer dan ook mijn steentje bij te dragen door afval altijd te scheiden, zo min mogelijk kleding te kopen dat geproduceerd is door kinderhandjes en geen vlees (zo min mogelijk vis) te eten.

Thema 1: Identiteit

We leven in een maatschappij waar veel mensen op zoek zijn naar hun eigen identiteit. Het is moeilijk een zelfbeeld te creëren waar we gelukkig van worden. We verschuilen ons achter een andere identiteit en vergeten daardoor wie we vanbinnen echt zijn. Dat leidt regelmatig tot een depressie. Vaak heeft dit ook te maken met verwachtingen die anderen van ons hebben. Ook in de modewereld kun je een andere identiteit aannemen door middel van een bepaalde kledingstijl, extreem lijnen om super mager te worden (omdat de mode- industrie graag mode presenteert door graatmagere modellen), of je kunt delen van het lichaam waar je onzeker over bent bedekken met textiel. Dit thema is verdeeld in drie subthema's. Het eerste subthema gaat over de huid van de mens. Het tweede subthema gaat over vervreemdingen in de vorm van kunstobjecten die geïnspireerd zijn op het menselijk lichaam. Het derde subthema gaat over gender.

Thema 2: Het Milieu

Het milieu heeft ook extreem te lijden onder de kledingindustrie. Het is naast de olie- industrie de meest vervuilende industrie op aarde. Dat komt niet alleen doordat er wordt gewerkt met giftige stoffen die ons water en de bodem vervuilen, maar ook door de wegwerpmaatschappij die vandaag de dag heerst. We kopen kleding en gooien het na een paar maanden weer weg. Dat proces herhaalt zich continu, waardoor de wereld inmiddels vol is met kleding die niet wordt gebruikt. Moet je je voorstellen hoeveel stof (zoals katoen) en aardgassen daarvoor nodig zijn, daar kun je je eigenlijk geen voorstelling van maken. Totdat je ziet hoe vervuild het water in grote Aziatische steden is en als je ziet wat er allemaal ronddrijft in die rivieren. De kledingindustrie is daar voor een groot deel schuldig aan. Dit moet stoppen! Niet alleen gaat het milieu ten onder door de kledingindustrie. Ook is er sprake van veel overbevissing, plastic afval dat rondzwerft en ijskappen die smelten. Men is momenteel continu bezig met ideeën bedenken voor het produceren van een eerlijk product, dat niet is gemaakt door kinderhandjes of schadelijke grondstoffen. Hier kunnen wij ons nog veel meer in ontwikkelen. Dit thema is verdeeld onder drie subthema's. Het eerste subthema gaat over het aantasten van het milieu door verschillende oorzaken. Het tweede subthema gaat over de schoonheid van de natuur waardoor we ons moeten beseffen dat we zuinig moeten zijn op deze aarde. Het derde subthema gaat over hergebruik en recycling waardoor dingen een nieuw leven of nieuwe betekenis krijgen.


«   »